Ennaltaehkäisevä päihdetyö ei voi onnistua ilman riittäviä resursseja

Maailman onnellisin maa-jossa päihdeongelma koskettaa jokaista.
Päihteet ovat kansansairauksien keskeinen riskitekijä ja keskeisessä roolissa väestöryhmien välisten terveys- ja hyvinvointierojen kaventamisessa. Päihteiden haitallisella käytöllä on yhteys moniin muihin sairauksiin ja esimerkiksi syrjäytymiseen. Päihteiden käytöllä on vaikutuksia myös läheisiin. Keski-Suomen hyvinvointialueella meidän tulisi tehdä selkeä suunnitelma miten aiomme toteuttaa ehkäisevää päihdetyötä niin että joka puolella maakuntaa se toteutuu tasalaatuisesti. Nykyiset resurssit eivät täytä lainsäädännön vaatimuksia toteuttaa ehkäisevää päihdetyötä riittävästi. Lain mukaan ehkäisevä päihdetyö kattaa alkoholin, tupakan, huumausaineiden ja muiden päihtymiseen käytettävien aineiden sekä rahapelaamisen aiheuttamien haittojen ehkäisyn.
Ehkäisevä päihdetyö on meidän kaikkien yhteinen asia. Jatkossa hyvinvointialueemme vastuulla on myös tämäkin asia ja sen toteuttaminen vaatii monenlaisen osaamisen yhdistämistä.
Mutta miten ihmeessä voimme tulevalla hyvinvointialueella toteuttaa ennaltaehkäisevää päihdetyötä tehokkaasti, vaikuttavasti ja käytettävissä olevin resurssein? Tämä tuskin tulee olemaan mahdollista ellei lisäresursseja löydy mistään, koska kustannusten nousua on mahdotonta hillitä ja siirtää painopistettä ennaltaehkäisyyn jos meillä ei ole tarvittavia työntekijöitä toteuttamaan työtä. Kansallinen mielenterveysstrategia ja itsemurhien ehkäisyohjelmassa 2020-2030 mainitaan myös että päihdepalveluita tulee kehittää ehkäisevästä näkökulmasta.
Hankkeiden ja rahoitusten turvin pystymme luomaan uutta ja pilotoimaan asioita mutta jotta ne voidaan vielä toteuttaa ja viedä käytäntöön asti- tarvitsemme yhteisen ymmärryksen että päihdehaittojen ennaltaehkäisyyn panostaminen vähentää pitkällä aikajaksolla eri palveluiden tarvetta ja kustannuksia!
Keski-Suomen maakunnan yhteiset ehkäisevän päihdetyön painopisteet ovat;
1) Päihteettömyyden edistäminen raskauden aikana2) Humalahakuisen juomisen vähentäminen työikäisen väestön keskuudessa3) Tupakkatuotteiden käytön vähentäminen aikuisväestössä4) Huumeiden käytön yleinen ehkäisy5) Mielen hyvinvoinnin edistäminen (ahdistuneisuus, työelämässä jaksaminen)
Keski-Suomen sairaanhoitopiiri sai terveyden edistämisen määrärahaa 320 000 euroa, jolla kehitettiin ehkäisevän päihdetyön tietoon perustuvaa johtamisen mallia ja työkaluja vuosina 2019-10/2021.Hankkeen tuotoksina syntyi;
-Ehkäisevän päihdetyön johtamisen malli -työkalut tiedolla johtamiseen: EPT-kypsyysanalyysi
-Raportti ehkäisevän päihdetyön nykytilasta ja haasteista Keski-Suomessa ja pilottikunnissa, SOLA-ennakointityökalu, SOLA-laskentamatriisi ja jatkorahoitushakemus HALLA-rekisteriaineiston kokoaminen ja säästöpotentiaalilaskelma raskaudenaikaisen päihteidenkäytön aiheuttamista yhteiskunnallisista kustannuksista (tulossa)
-Auttava kohtaaminen -koulutuskokonaisuuden kehittäminen ja pilotointi-Päihdeilmiö- verkosto facebookkiin, (jäseniä 74)
-Polku mielen hyvinvointiin ja päihteettömyyteen ->
https://www.terveysportti.fi/xmedia/shp/shp01332/etusivukuva2.html
Lue lisää linkistä https://www.ksshp.fi/fi-FI/Ammattilaiselle/Perusterveydenhuollon_yksikko/Hankkeet/Tietoon_perustuva_ehkaisevan_paihdetyon_johtamisen_malli_KeskiSuomessa
ja valitse sivulta: "EPT nykytila ja haasteet 30.4.2021."
Nämä eivät vielä riitä, mutta ne ovat hyvä alku.
#ehkäiseväpäihdetyö EHYT #aluevaalit2022 #keskisuomenhyvinvointialue