FinFami Työ tukee-kampanja
Sain jokin aika sitten pyynnön olla mukana Mielenterveysomaisten keskusliitto - FINFAMI #työtukee kampanjassa.
💛 Koen mielen hyvinvointiin liittyvät asiat valtavan tärkeäksi. Itselleni oli siksi luontevaa lähteä tähän mukaan.
📝 Kirjoitin aiheesta blogikirjoituksen josta lyhyt lainaus alla.
"Työpaikan keskustelukulttuuriin kannattaa kiinnittää huomiota ja pohtia, kuinka helppoa työyhteisöissä on ottaa puheeksi vaikeatkin asiat.
Jokaisella mielenterveysomaisella on haastavan läheistilanteen lisäksi aivan tavalliset huolet, murheet ja ilonaiheet, joita haluaa jakaa muiden kanssa. Työntekijä haluaa myös tuntea olevansa arvostettu työyhteisön jäsen ja edetä urallaan.
Pidetään huolta, että jokainen jaksaa työssä omien voimavarojensa mukaisesti."
Ilonan päivästä käynnistyy FinFamin Työ tukee -kampanja (9.-15.10.2023), jonka avulla välitetään tietoa mielenterveysläheistilanteen tunnistamisesta, puheeksi ottamisesta ja tukemisesta työpaikalla.
Mukana kampanjassa ovat työministeri Arto Satonen, mielenterveysomainen Niina Hakala, SOK:n pääjohtaja Hannu Krook, Keski-Suomen hyvinvointialueen valtuutettu Linda Pippuri ja Rovaniemen kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio.
Tekstini näet kokonaisuudessaan tässä alla.
Työntekijän huoli psyykkisesti sairastuneesta läheisestään voi vaikuttaa työkykyyn. Työ voi kuitenkin tukea omaa jaksamista ja antaa muuta ajateltavaa haastavan arjen keskelle, kirjoittaa Keski-Suomen hyvinvointialueen valtuutettu Linda Pippuri blogikirjoituksessaan. Psyykkinen sairastuminen koskettaa koko perhettä. Sairastunut läheinen voi olla pieni lapsi, teini-ikäinen, puoliso, oma sisarus tai vanhempi. Myös oma aikuinen lapsi voi tarvita paljon apua asioiden hoitamiseen.
Psyykkisesti sairastuneen läheinen haluaa elää tavallista elämää ja pelkkä sairaus ei saisi määrittää liikaa arkea. Työ voi tukea jaksamista ja antaa muuta ajateltavaa haastavan arjen keskelle. Se tuo myös taloudellista turvaa.
Toisinaan voi kuitenkin olla kausia, kun huoli läheisestä ja tulevasta kuormittaa sekä painaa tavallista enemmän mieltä. Työssä huoli läheisestä voi näkyä monella tavalla ja vaikuttaa myös työkykyyn.
Psyykkinen sairaus on sairastuneen läheisille kriisi, joka herättää erilaisia tunteita. Mielenterveyden haasteisiin liittyy edelleen valtavasti häpeän ja syyllisyyden tunteita sekä pelkoa leimaantumisesta. Läheistilanteen salaaminen ja peitteleminen vie valtavasti voimia työntekijältä.
Omasta haastavasta elämäntilanteesta kannattaa rohkeasti puhua esihenkilölle.
Läheisillä on tutkimusten mukaan korkea riski sairastua itse. Työntekijän ottaessa puheeksi haastavan elämäntilanteen esihenkilön tulisi suhtautua empaattisesti ymmärtäen. Riittävät työterveyden palvelut tulisi myös olla helposti ja nopeasti saatavilla. Sairausloma ei saa olla ainut tapa tukea työntekijän työssäjaksamista.
Työyhteisöissä mielenterveyden teemasta kannattaa puhua avoimesti ja miettiä jo etukäteen erilaisia vaihtoehtoja ja joustoja, jotka tukevat työntekijän työkykyä. Esihenkilölle olisi hyvä ilmaista omat toiveensa siitä, miten omaa työssäjaksamista voidaan parhaiten tukea. Työnantajan taas tulisi oma-toimisesti kertoa, millaisia joustoja työnantaja voi tarjota.
Työpaikan keskustelukulttuuriin kannattaa kiinnittää huomiota ja pohtia, kuinka helppoa työyhteisöissä on ottaa puheeksi vaikeatkin asiat.
Jokaisella mielenterveysomaisella on haastavan läheistilanteen lisäksi aivan tavalliset huolet, murheet ja ilonaiheet, joita haluaa jakaa muiden kanssa. Työntekijä haluaa myös tuntea olevansa arvostettu työyhteisön jäsen ja edetä urallaan.
Pidetään huolta, että jokainen jaksaa työssä omien voimavarojensa mukaisesti.
TEKSTI Linda Pippuri, Keski-Suomen hyvinvointialueen valtuutettu