Lastensuojelua vai lasten suojelua?

"Mikään määrä vanhemmuutta tai yksittäisen työntekijä tahto ei riittävä ratkaisemaan järjestelmän itse ylläpitämää kriisiä"
Ylhäällä näet lainauksen Suur-Jyväskylä lehden julkaisemasta minun ja Elina Peränen mielipidekirjoituksen koskien lastensuojelua. Kansainvälisenä vanhemmuuden päivänä tämä jotenkin osuus sopivasti päivän teemaan. Aihe on tärkeä ja ajankohtainen. Kirjoitus valmistui jo kevään aikana, kun koimme että tämä on sellainen aihe josta tulisi herätellä keskustelua. On hyvä että tällä hetkellä monin paikoin ongelmallinen lastensuojelulaki kokee aikanaan kokonaisuudistuksen, joka toteutetaan vaiheittain. Laki on sellaisenaan nyt ongelmallinen niin työntekijöiden kuin asiakkaidenkin kannalta. Kaikki alalla olevat tietävät millaisissa tilanteissa tämä tulee ilmi. Palveluiden piirin ohjautuu myös tarpeettoman paljon neuropsykiatrisesti oireilevia lapsia. Sijaishuollossa he ovat myös yliedustettuina.
STM esitys aiheesta otsikoitiin hiljattain "lastensuojelu- lasten oikeuksien kipukohtana". Lastensuojelun tarve on kasvanut jatkuvasti 1990-luvulta lähtien." Suomesta on vaikea löytää yhtään pahoinvointia kuvaavaa indikaattoria, joka olisi kohonnut yhtä johdonmukaisesti ja yhtä kauan talouslamoista ja nousukausista, globalisaatiosta ja digitalisaatiosta, tutkimuksesta ja kehittämistyöstä huolimatta." Professori Heikki Hiilamo.
Miksi lastensuojelun tarve kasvaa?• Taustalla useita palvelujärjestelmätekijöitä, kuten peruspalvelujen rapautuminen niin lasten kuin aikuisten palveluissa sekä erityispalvelujen ruuhkat ja puute• Useita ilmiötekijöitä, kuten mielenterveyden ja neurokirjon häiriöiden yleistyminen, päihdeongelmat, väkivalta, perheiden rikkonaisuus, lapsiperheköyhyys, elämänhallinnan vaikeudet ja kasvatustilanteiden vaativuus• Useita yhteiskunnallisia tekijöitä, kuten polarisaation kärjistyminen, syrjäytyminen, vaatimusten lisääntyminen, individualismi ja new public management. Lapsiasiavaltuutettu on toistuvasti nostanut lastensuojelun kriisin keskiöön. Mitä tulisi tehdä kun lakia uudistetaan?
• Lapsi-, perhe- ja nuorisopalvelujen kenttää tulee katsoa ja uudistaa kokonaisuutena
Kokemusasiantuntijuuden merkitys lastensuojelun uudistamisessa on jatkuvasti kasvanut ja se tulee sisällyttää myös toimintatavaksi rakenteisiin. Tarvitaan rohkeutta muuttaa vanhaa!
• Lastensuojelun tietopohjan vahvistamista
• Kustannusten painottamista lasten, nuorten ja perheiden voimavaroja tukeviin toimiin, jolloin lastensuojelu voi keskittyä ydintehtäväänsä eli lasten ja nuorten viimesijaiseen suojeluun
• Parhaimmillaan luodaan lastensuojelun palvelujärjestelmä, joka ei enää loukkaa ihmisten perus- ja ihmisoikeuksia, vaan edistää lapsen oikeuksia, asemaa ja etua samalla, kun lasten perheet tulevat autetuiksi.
STM esityksen aiheesta näet julkaisun kommenteista. Millaisia ajatuksia tämä aihe herättää?#lastensuojelulainkokonaisuudistus#lastensuojelunkipupisteet#lastensuojelunvaikuttavuus #vanhemmuudenpäivä