Mielenterveys koskettaa meitä jokaista

07.01.2022

Mikä koettelee mielenterveyttä?

Kuolema, ero, koulukiusaaminen, pitkäaikaissairaus, onnettomuudet, suru, vaikea taloudellinen tilanne, pitkittynyt stressi, erilaiset elämänvaiheet, väkivallan uhriksi joutuminen.

Tilanteita on monia, osa niitä on sen kaltaisia tilanteita joihin emme aina voi itse vaikuttaa. Voimme vaikuttaa kuitenkin siihen miten jatkossa ihmiset eivät joudu kärsimään tarpeettoman kauan saadakseen apua.

Kaikkia edellä mainittuja tilanteista selviämistä edesauttaa yksilön omat ongelmaratkaisutaidot, ja tuen saaminen oikea-aikaisesti sekä oikean ratkaisun löytäminen. Vaikeassa tilanteessa on haastavaa nähdä itse vaihtoehtoja jolloin tarvitsemme kipeästi toisen apua, Siksi tarvitsemme oikea-aikaista apua helposti saataville!

Oikea-aikaisella ja ilman turhaa viivettä lasta ja perhettä voidaan auttaa kriisitilanteessa parhaiten ja valita menetelmät kullekin asiakasperheelle sopiviksi. Vanhempia tulee tukea ja vahvistaa heidän keinojaan selviytyä sekä tukea esimerkiksi omaa lastaan kriisitilanteissa. Perheen kokemus aidosta avunsaannista ja vaikeista tilanteissa selviytymisestä kannattelee perhettä olosuhteista huolimatta. Vanhempien itselleen saama tuki on myös merkityksellistä oman tai lapsen toipumisen kannalta.

Pitääkö alueellasi toteuttaa Terapiatakuu?

Keski-Suomessa tulee ehdottomasti edistää terapiatakuun toteutumista. Vahvistetaan myös perustason mielenterveyspalveluita. Tarjotut palvelut tulee olla myös laadukkaita ja perustua vaikuttavuudeltaan tutkittuun tutkimusnäyttöön. Lisätään enemmän matalan kynnyksen palveluita jotta apua saa oikea-aikaisesti helposti. Tehdään selkeät palvelupolut jotta ne ovat helposti ymmärrettävissä niin työntekijöille kuin asiakkaillekin. Varhainen ja oikea-aikainen tuki estää ettei ongelmat pääse kasvamaan liian suuriksi ja aiheuta tarpeetonta kärsimystä sairastuneelle ja hänen läheisilleen. 

Pitääkö matalan kynnyksen mielenterveysapua lisätä alueellasi?

Työntekijöiden osaamista tulee vahvistaa eri palveluympäristöissä jotta he osaavat tunnistaa myös mielenterveysomaiset. Mielenterveysomaisia voivat olla myös työssäkäyvät aikuiset, lapset, nuoret sekä ikääntyneet. Läheisen psyykkinen sairaus vaikuttaa koko perheeseen ja lähipiiriin.

Vahvistetaan neuvolan sekä varhaiskasvatuksen tietämystä mielenterveysongelmien tunnistamisesta sekä niiden vaikutuksesta perheenjäseniin. Otetaan määrätietoisesti käyttöön ennaltaehkäiseviä sekä mielenterveyttä tukevia menetelmiä sovellettavaksi varhaiskasvatukseen sekä kouluun. Vain hyvinvoiva henkilöstä pystyy pitämään muista huolta joten työhyvinvointiin panostaminen on ehdottoman tärkeää. Työantajan tulee varmistua siitä että työntekijöillä on riittävä ja ajan tasalla oleva osaaminen mielenterveyden ongelmiin liittyen. Kriisi-ja traumatyön osaamista tulisi vahvistaa jo sosiaali- ja terveysalan opintojen aikana niin että ne olisivat jokaiselle opiskelijalle pakollisia opintoja. Oppilashuollon riittävät resurssit tulee olla taattu jotta opiskelijoilla on mahdollisuus nopeaan avun saantiin.

Miten turvaat järjestöjen työn jatkuvuuden alueellasi?

Järjestöjen tekemä arvokas työ tulee olla turvattu myös tulevaisuudessa. Järjestöjen tarjoamat matalan kynnyksen palvelut ovat kustannustehokkaita. Hyvinvointialueella tulee tehdä yhteistyötä eri järjestöjen kanssa ja huolehtia että palveluiden käyttäjien ääni saadaan kuuluviin heitä koskevissa päätöksissä sekä niiden valmistelussa. 

Mielenterveysomainen voi olla myös omaishoitaja. Siksi tarvitsemme osaamisen vahvistusta myös lasten ja nuorten asioissa jotta osaamme neuvoa ja ohjata vanhempia omaishoidon palveluiden piiriin.

Esimerkiksi Keski-Suomen mielenterveysomaiset tarjoaa monenlaista tukea sairastuneen läheisille.

Tämä tuki on arvokasta myös jatkossakin. Turvataan sen ja monen muun järjestötyön jatkuvuus.

https://finfamiks.fi/ Mielenterveysomaisten keskusliitto - FINFAMI Mielenterveyspooli Omaishoitajaliitto ry #vastaanmielenterveydestä #aluevaalit2022