Viestintä lastensuojelussa ontuu pahasti
Viestintä muutoksista lastensuojelussa ontuu pahasti
📉 Keski-Suomen hyvinvointialueella on tehty kaikessa hiljaisuudessa muutoksia lastensuojelun ja sijaishuollon jälkihuollon palveluissa.
❓Jälkihuollolla tarkoitetaan sijaishuollon tai pitkän avohuollon sijoituksen päättymisen jälkeen tarjottavaa kokonaisvaltaista tukea lapselle tai nuorelle. Jälkihuollon tarkoitus on tukea lapsen kotiutumista sijaishuollosta tai auttaa aikuistuvaa nuorta saavuttamaan riittävät valmiudet aloittaa itsenäinen elämä.
❗️Muutosten takana on lastensuojelulaki ja asiakasmitoitus, joka kiristyy alkuvuonna 2024. Lastensuojelulain (417/2007) 13 b §:n muutoksella lastensuojelun sosiaalityöhön säädetään henkilöstömitoitus.
🔰 Säännöksen mukaan yhdellä lapsen asioista vastaavalla sosiaalityöntekijällä voi olla enintään 30 lasta asiakkaanaan. Tämä mitoitus tulee kuitenkin voimaan vasta 1.1.2024. Vuosina 2022 ja 2023 yhdellä lapsen asioista vastaavalla sosiaalityöntekijällä voi siirtymäsäännöksen mukaan olla vastuullaan enintään 35 lasta.
🚻 Enimmäisasiakasmäärän rajaus koskee 0–17-vuotiaita lapsi- ja perhekohtaisen lastensuojelun asiakkuudessa olevia lapsia.
▶️ Lastensuojelulain säännökset lapsen asioista vastaavasta sosiaalityöntekijästä ja tämän eri tehtävistä ja vastuista eivät koske täysi-ikäisiä lastensuojelun jälkihuollon asiakkaita.
🔴 Eli kun ennen alle 18-vuotiaat lapset olivat sijaishuollon jälkihuollon palveluiden piirissä, nyt nämä asiakkuudet siirretään lastensuojelun palveluiden puolelle.
🆘 Lastensuojelun työntekijöiden vaihtuvuus on ollut jo pitkään ongelma Suomessa. Työntekijöiden vaihtuvuus heijastuu haitallisesti lastensuojelun heikoimmassa osassa oleviin asiakkaisiin.
⛔️ Tieto muutoksista on tullut nopeasti ja työntekijätasolla niitä on myös harmiteltu.
🧸 Muutoksista on koitunut eniten haittaa asiakkaille. Niille lapsille ja nuorille, joilla on jo pahimmillan kokemuksia kymmenistä eri sosiaalityöntekijöistä. Lapset, nuoret ja perheet joutuvat aina luomaan suhteen uudelleen uuteen työntekijään. Se on kaikille osapuolille turhauttavaa ja kuormittavaa. Yhteistyötahot ovat kokeneet myös hyvin haastavaksi saada asiakkaiden uudet vastuutyöntekijät tavoitettua.
📞 Aina henkilökohtaista kontaktia sosiaalityöntekijältä ei ole tullut asiakkaille, mikä kuulostaa vielä pahemmalta.
🏢 Olen aluevaltuutettuna yrittänyt kuunnella viestejä ja ymmärtää tilannetta puolin ja toisin.
🤷🏻♀️ Nyt alkaa näyttää siltä, että tilanne ei ole niin hallussa kuin ehkä siitä yritetään viestiä. Valitettavasti tämä vaikuttaa hätäiseltä ratkaisulta varautua asiakasmitoituksien tiukennuksiin. Epäilen suuresti, turvaako tämä muutos sen, että jokainen saa tarvitsemansa avun ajoissa ja oikeaan tietoon pohjautuen.
👦🏼 On tärkeää miettiä, mitä pitäisi tehdä toisin mutta vielä tärkeämpää on arvioida muutosten vaikutusta laajemmin asiakkaiden näkökulmasta.
Lapset asiakkaina ovat näiden muutosten seurausten maksajat.
(julkaistu sanomalehti Keskisuomalaisessa 8.11.2023)
#mielipidekirjoitus #lastensuojelu #keskisuomi #jyväskylä #lapsiperheet #sijaishuolto #jälkihuolto #viestintä